Vaikų maitinimas
Sveika mityba – vienas svarbiausių vaikystės ramsčių. Kad tai užtikrintume, patiekalus ruošiame savo virtuvėje, rūpindamiesi, kad jie būtų visaverčiai, saugūs ir naudingi augančiam organizmui. Maitinimas organizuojamas laikantis visų nustatytų reikalavimų ir higienos normų.
Vaikų maitinimo organizavimo lopšelyje-darželyje tvarka
Darbuotojų apklausa apie ugdymo įstaigoje pateikiamo maisto kokybę ir rekomendacijos, 2024
Vaikų maitinimo organizavimo tvarka
-
Vaikai maitinami 3 kartus per dieną: pusryčiais, pietumis ir vakariene.
-
Pusryčiai: 8.15–8.25 val.
-
Pietūs: 11.30–11.50 val.
-
Vakarienė: 15.00–15.20 val.
-
-
Maistas tiekiamas šviežias, subalansuotas, ruošiamas tausojančiais gaminimo būdais: verdant, troškinant, kepant orkaitėje.
-
Ruošiant valgiaraščius atsižvelgiama į vaikų amžiaus grupes ir rekomenduojamas paros maistinių medžiagų normas.
-
Naudojami tik kokybiški produktai iš patikimų tiekėjų.
Įstaiga dalyvauja programose:
-
„Pienas vaikams“ – ugdomi pieno produktų vartojimo įpročiai.
-
„Vaisių vartojimo skatinimo programa“ – formuojami sveiko mitybos įgūdžiai, mažinama nutukimo rizika.
Maitinimo kainos (nuo 2025-09-01)
Vadovaujamasi sprendimu Nr. 1-732 dėl maitinimo organizavimo ir kainų nustatymo Vilniaus miesto savivaldybės ugdymo įstaigose.
-
Lopšelis – 2,90 Eur:
-
pusryčiai – 0,70 Eur
-
pietūs – 1,50 Eur
-
vakarienė – 0,70 Eur
-
-
Darželis – 3,40 Eur.
-
pusryčiai – 0,80 Eur
-
pietūs – 1,80 Eur
-
vakarienė – 0,80 Eur
-
-
Priešmokyklinė grupė – 2,32 Eur.
-
pusryčiai – 1,16 Eur
-
pietūs – nemokamai
-
vakarienė – 1,16 Eur
-
Valgiaraščiai
Įstaigoje sudaromas 15 dienų perspektyvinis valgiaraštis bei savaitės valgiaraštis, su kuriuo tėvai gali susipažinti grupių informaciniuose stenduose:
Valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros maisto medžiagų ir energijos normas, vadovaujantis higienos norma HN 21:2017 ir mitybos specialistų rekomendacijomis.
Užtikriname, kad vaiko racione būtų pakankamai daržovių, vaisių, grūdų produktų, liesos mėsos, žuvies ir pieno produktų.
Draudžiami ir ribojami produktai
Vadovaujantis teisės aktais, vaikams negali būti tiekiami:
-
gazuoti ir energetiniai gėrimai;
-
saldainiai, šokoladas, guminukai, konditerijos gaminiai su kremu;
-
bulvių traškučiai, užkandžiai su daug druskos ar riebalų;
-
grybai, rūkyti gaminiai, pusfabrikačiai;
-
medus – vaikams iki 3 metų.
Įstaigos racione nebeliko batonų, riebių padažų, saldintų gėrimų. Vietoje jų – vanduo, nesaldinta žolelių arbata, daugiau daržovių, ankštinių ir pilnaverčių grūdinių produktų. Mėsa ruošiama tik šviežia, atsisakyta perdirbtos mėsos gaminių.
Rakto skylutė
Maitinime laikomasi sveikatai palankios mitybos ženklinimo principų – „Rakto skylutės“, kurie užtikrina mažesnį cukraus, druskos, riebalų kiekį ir daugiau vertingų maistinių medžiagų.
Pritaikytas maitinimas
Vaikai, turintys alergijų ar specialiųjų mitybos poreikių, maitinami pagal gydytojo pažymą (forma E027-1).
Tėvai privalo pateikti gydytojo rekomendacijas dėl specialios dietos.
Maisto sauga ir higiena
-
Maistas ruošiamas virtuvėje, atitinkančioje higienos reikalavimus.
-
Kasdien atliekama maisto produktų, gamybos ir patiekimo kontrolė.
-
Maitinimo procesą prižiūri Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).
Vaikų maitinimą reglamentuojantys dokumentai
-
Sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. V-964
„Dėl Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (2011-11-11, su pakeitimais 2018, 2022 m.).Įsakymo pakeitimai:
-
V-394 (2018-04-10) – atnaujinti reikalavimai dėl maisto gamybos, atsakomybės, maitinimo paslaugų.
-
V-1429 (2022-12-30) – nuostatos dėl dokumentų viešinimo, sutarčių su tiekėjais, atsakomybės ekstremaliomis situacijomis.
-
-
Lietuvos higienos norma HN 75:2016 – ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo sveikatos saugos reikalavimai.
-
HN 15:2021 „Maisto higiena“ – bendrieji reikalavimai maisto tvarkymui.
-
Geros higienos praktikos taisyklės viešojo maitinimo įmonėms.
Kontaktai
Dėl klausimų, susijusių su vaiko mityba, prašome kreiptis į grupės mokytoją arba įstaigos maitinimo organizavimo atsakingą asmenį.
Informacija atnaujinta 2025-11-05